Ontstaan kalknagels

Het ontstaan van kalknagels

Er zijn verschillende manieren om een kalknagel op te lopen, hieronder een overzicht daarvan.

Via een andere schimmelinfectie zoals zwemmerseczeem.

  • Een kalknagel ontwikkelt zich vaak uit een zwemmerseczeem, dit is een schimmel infectie aan de huid. Als het zwemmerseczeem niet tijdig wordt behandeld dan zou de schimmel zich kunnen verspreiden naar de andere nagels aan de voeten of handen;
  • In vochtige en natte ruimtes zoals bijvoorbeeld een zwembad, sauna , douchen op de sportvereniging;
  • De organisme die een kalknagel kunnen veroorzaken leven in warme en vochtige omgevingen. Hierdoor kunt u op dat moment geïnfecteerd raken met schimmels die de kalknagel veroorzaken.

Traumanagel

Een traumanagel, dit is een nagel die een letsel heeft opgelopen en beschadigt is. Dit kan gebeurt zijn door een vinger die klem heeft gezeten tussen de deur, u op uw vinger slaat met bijvoorbeeld een hamer, of uw teennagel ergens tegen aan stoot, of er met voetballen/sporten iemand op uw voet gaat staan.

De nagel is dan beschadigd. Het gebeurt dan vaak dat de nagel los gaat laten van de nagelbed, hierdoor ontstaat als ware een “opening” waar de schimmel kan binnendringen en zie daar de besmetting is een feit. Hoe groter het losgelaten deel van de nagel is des te groter is het gebied waar de schimmels kunnen binnendringen in de nagel van de hand of de voet.

  • Via het aanpassen van schoenen, bijvoorbeeld in een schoenenzaak, via uw gezinsleden, denk aan lakens, douchevloer, handdoeken, de kans dat u hierbij een schimmel oploopt is aanwezig;
  • Andere oorzaken kunnen zijn, een afwijkende zuurgraad in de huid, het niet goed afdrogen van de voeten na het douchen, zwemmen, bezoek aan de sauna e.d. Een verminderde weerstand;

Een infectie met schimmels die de kalknagels veroorzaken komen vaker voor aan de teennagels dan aan de vingernagels. De reden is dat de teennagels vaak in een donkere, vochtige en warme omgeving zijn opgesloten (schoenen) dit is voor de schimmel dan ook een perfecte plaats om te gedijen. De kalknagel komt in verhouding vaker voor bij oudere volwassenen. De mogelijke oorzaken kunnen zijn; een verminderde bloedsomloop (is hierdoor voor het afweersysteem moeilijker op te sporen te bestrijden). Een langere periode van blootstelling aan schimmels.

De nagels in de loop der jaren trager gaan groeien en daarnaast dikker worden. Hierdoor de nagels weer vatbaarder zijn voor een infectie. De kalknagel is het meest voorkomende probleem aan de voeten. De toename van dit probleem kan waarschijnlijk toe te schrijven zijn aan het toenemende gebruik van openbare ruimtes zoals kleedkamers en het gebruik van sauna’s.

De kans op een kalknagel neemt toe naarmate iemand ouder wordt, helaas is het ook weer zo dat  deze schimmel steeds vaker voor komt bij kinderen – wijst de praktijk uit.

Wij hebben een samenwerkingsovereenkomst met Go4Dry

Ontstaan Kalknagels: Hoe gebeurt dit?

Ontstaan Kalknagels: Hoe gebeurt dit?